Είμαι σίγουρη ότι έχεις διαβάσει πολλά άρθρα με λίστες για όλα όσα θα σου κάνουν την ζωή εύκολη αν είσαι μέλλουσα ή νέα μαμά. Από όσα είχα διαβάσει εγώ πριν γεννήσω την κόρη μου, το μόνο που είχα βρει χρήσιμο πάντως, ήταν το μαξιλάρι θηλασμού και για αυτό θα το βρεις και στη δική μου λίστα. Σούπερ gadgets που κουνάνε το μωρό, κρέμες που σου υπόσχονται ότι θα χάσεις κιλά και θα ξαναβρείς πάλι τον εαυτό σου, λες και έφυγε πήγε ταξίδι και τον ψάχνεις ένα πράγμα, εγώ δεν θα σου δείξω! Θα σου δείξω μόνο πράγματα που χρειάζεσαι αν είσαι νέα μαμά και που έχω χρησιμοποιήσει η ίδια και που ειλικρινά με βοήθησαν τις δύσκολες και υπέροχες ημέρες της λοχείας που ακόμα διανύω μετά τη γέννα του γιού μου.

10+1 πράγματα που χρειάζεσαι αν είσαι νέα μαμάaparaitita gia ti nea mama 11

 *This post contains affiliate links which means that if you click through and make a purchase, at no additional cost to you, I’ll get pocket money to go yarn shopping. So you are feeding my yarn addiction. I knew you’d be a bad influence!

 10+1 πράγματα που χρειάζεσαι αν είσαι νέα μαμά

1. Μαξιλάρι θηλασμού

Το έχω ξαναγράψει στο άρθρο μου για το πως να μην τρελαθείς από τους μαραθώνιους θηλασμούς αν είσαι crafter, το μαξιλάρι θηλασμού σώζει ζωές και την ψυχική μας υγεία! Θέλεις να φας; Έχεις για δίσκο το μαξιλάρι θηλασμού. Θέλεις να δουλέψεις στο laptop; Μαξιλάρι θηλασμού! Θέλεις να πλέξεις; Το μαξιλάρι θηλασμού είναι σωτήριο σε κάθε περίπτωση! 

81H0743JiWL. SL1500

Κοίταξε να πάρεις ένα καλής ποιότητας και αν βρεις και καμία φίλη/μαμά/θεία να σου ράψουν 1-2 ακόμα καλύμματα θα είναι ασταμάτητη. Είναι πολύ εύκολο να βγάλουν το πατρόν από το κάλυμμα που ήδη έχει το μαξιλάρι, ώστε να το αλλάζεις κάθε 2-3 ημέρες, κρίμα είναι να μένει με την σάλτσα από τα μακαρόνια. Τι; Όχι; 

2. Μάρσιπο/Sling

Και για αυτό σου έχω ξαναγράψει αλλά δεν πειράζει, η επανάληψη είναι η μήτηρ της μαθήσεως, έλεγε η κυρία Βούλα που μας έκανε Αγγλικά. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανακούφιση για τα μωράκια από την αγκαλία (και το βυζί αλλά η αγκαλιά ισχύει ανεξάρτητα από το αν θηλάζεις ή όχι), αλλά η ζωή δεν μας επιτρέπει να είμαστε ξαπλωμένες στο ανάκλιντρο και να χαιδεύουμε νωχελικά το κεφαλάκι του μωρού μας, ενώ ο σεφ μας ετοιμάζει το φαί και η υπηρεσία μας καθαρίζει το σπίτι. Αν θες να διατηρήσεις το σπίτι σε μία βιώσιμη κατάσταση (χωρίς υπερβολές πάντα, λεχώνα είσαι όχι πολυμηχάνημα) πάρε ένα μάρσιπο ή ένα σλινγκ και ελευθέρωσε τα χέρια σου, κρατώντας την αγκαλία σου γεμάτη από μωρό!

IMG 20201121 161242

Ειδικά αν έχεις και άλλα παιδιά, ο μάρσιπος είναι μονόδρομος. Και μην κοιτάς που στον παρουσιάζω μόνο για να φτιάξεις το σπίτι. Ο μάρσιπος θα σε βοηθήσει να κινηθείς και να συνέλθεις από τον τοκετό, αλλά θα βοηθήσει πολύ και το μωράκι σου ποικιλοτρόπως. Θα είναι σίγουρα πιο ήρεμο, θα έχει άμεση πρόσβαση στο νόστιμο βυζάκι και πολλά ακόμα οφέλη που - κάποια στιγμή που θα μου επιτρέψουν τα δύο μου καμάρια - θα σου γράψω σε νέο άρθρο.

Εμείς μετά από πολύ μελέτη διαλέξαμε τον μάρσιπο One της Babybjorn που είναι από τους λίγους πραγματικά εργονομικούς μάρσιπους και έχει αυτό το mesh ύφασμα που είναι εξαιρετικό για τις υψηλές θερμοκρασίες της χώρας μας το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Το έχουν φορέσει δύο ζεύγη γονεών ως τώρα και είναι βολικό σε όλους, είτε είναι XS, είτε XL. 

10+1 πράγματα που χρειάζεσαι αν είσαι νέα μαμά

3. Instapot / Slow cooker

Σε συμπαθώ πολύ να ξέρεις και για αυτό σου τα γράφω αυτά! Δεν υπάρχει καλύτερη συμβουλή από αυτή: πάρε ένα instapot ή ένα slow cooker και θα με θυμηθείς! Τι θέλει να φάει το καμάρι σου; Κοτόπουλο γιουβέτσι; Κουνελάκι στιφάδο; Γεμιστά; Παστίτσιο; Ιμάμ; Ρεβυθάδα; Έλα μωρέ, τι πειράζει που θέλουν και αυτά ένα φαγάκι ενώ εσύ ακόμα δεν μπορείς να περπατήσεις από τα ράμματα και τις αιμορροίδες; Και αυτοί ψυχή δεν έχουν; Ρίξε όλα τα υλικά στο δοχείο και άστο να κάνει τη δουλειά του όλο το βράδυ. Ξυπνάς το πρωί και έχεις έτοιμο φαγάκι και στο διατηρεί και ζεστό μέχρι το μεσημέρι, μην τα κουράσουμε μωρέ τα παιδιά να το ζεσταίνουν, ε; Πλάκα κάνω φυσικά, το δικό μου καμάρι ξέρει και μαγειρέυει τέλεια και ειδικά με το slow cooker έχει πάρει τα πάνω του και κάνει και δικές του συνταγές!

Χωρίς πλάκα τώρα, τα slow cookers είναι σωτήρια, μαγειρεύω σχεδόν 6 χρόνια με αυτά και ειλικρινά αξίζουν το βάρος τους σε χρυσό! Δεν είναι τυχαίο το όνομα Akamatra παιδιά, καθόλου τυχαίο! Αν δε, πας σε λύση instapot, τότε έχεις λύσει το μεγαλύτερο μυστήριο όλων των εποχών! Έχεις βρει απαντήσεις στην ερώτηση: -Τι θα φάμε αύριο;

71ZMy 93O L. AC SL1500

Μία γρήγορη, αθόρυβη και πανέξυπνη χύτρα που ειλικρινά μου έλυσε τα χέρια! Ακριβώς ότι χρειαζόμουν για να έχω νόστιμο φαγάκι πολύ εύκολα και γρήγορα, γυρνώντας από το μαιευτήριο! Θα με θυμηθείς σου λέω! Από τα χέρια μας έχουν περάσει δύο ή τρία slow cooker της Morphy Richards και τώρα έχω το InstaPot Duo 7-in-1 που φτιάχνει μέχρι και γιαούρτι!

 4. Σύμβουλο θηλασμού

Αν, λέω αν, δεν είσαι από τις κοπέλες που για τους δικούς τους σεβαστούς λόγους έχουν αποφασίσει να μην θηλάσουν το μωρό τους, θα ήθελα να σου πω ότι μπορείς να θηλάσεις το μωρό σου ότι και αν σου έχουν πει! Έχεις γάλα! Έχεις γάλα! Έχεις γάλα! Και είναι αρκετό! Αρκεί να κλείσεις τα αυτιά σου σε μανάδες και γιαγιάδες (εντάξει όχι όλες αλλά τις περισσότερες), και να απευθυνθείς σε μία πιστοποιημένη σύμβουλο θηλασμού. Υπάρχουν πολλά σεμινάρια θηλασμού και μάλιστα δωρεάν που μπορείς να παρακολουθήσεις, αλλά τα 60-80 ευρώ που θα δώσεις για να έρθει μία σύμβουλος σπίτι σου και να σου πει τι να κάνεις για να έχεις καλούς θηλασμούς για εσένα και το μωρό σου, είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που θα καταφέρεις!

Θήλασα τη κόρη μου 3.5 χρόνια και πάλι κάλεσα μία σύμβουλο θηλασμού τώρα στο γιο μου. Γιατί; Γιατί το κάθε παιδί ειναι διαφορετικό, εσύ είσαι διαφορετική στο κάθε παιδί και γιατί κανείς δεν τα ξέρει όλα. Βρες μία πιστοποιημένη σύμβουλο θηλασμού και όλα θα πάνε καλά! Και αν το κόστος είναι μεγάλο, ζήτα το ως δώρο από τους παππούδες! Ας πάρουν και κάτι χρήσιμο!

 5. Night light

Είτε θηλάζεις, είτε όχι, αυτο το φως το χρειάζεσαι. Αν κάνεις συγκοίμιση και θηλάζεις, ξυπνάς από 3 έως άπερες φορές μέσα στη νύχτα για να του δώσεις πίσω το στήθος για να φάει. Όσο μικρή και να είναι η λάμπα που έχεις στο κομοδίνο, έχει πολύ έντονο φως και θα ξυπνήσει το μωρό (για να μην αναφέρω και το μεγαλύτερο παιδί που κοιμάται πιο δίπλα και τον άντρα σου βεβαίως - βεβαίως). Η λύση του κινητού με φίλτρο για το μπλε φως δεν είναι πολύ βολική γιατί μέχρι να βάλεις τον κωδικό και να ανοίξει η οθόνη, το μωρό μπορεί να έχει σηκώσει το κόσμο στο πόδι από τα κλάματα.

aparaitita gia ti nea mama 8

Η λύση είναι η λάμπα νυχτός με αισθητήρα κίνησης και ρύθμιση έντασης. Την έχεις δίπλα σου ή πάνω στον τοίχο και κάνεις τη δουλειά σου, όσο νυσταγμένη και αν είσαι, σηκώνοντας απλά το χέρι σου. Ε, πιο εύκολο δεν έχει ακόμα και για μία Ακαμάτρα σαν και εμένα! Την βρήκα στο βρεφικό κατάστημα Pali Baby Island και έχει κάνει μεγάλη διαφορά στον νυχτερινό μου ύπνο. Εν τω μεταξύ, έχει τρία μαγνητικά κουκλάκια και διαφορετικό χρώμα φως και για εσάς που δεν κάνετε συγκοίμιση αλλά είστε σε διαφορετικά δωμάτια.  

10+1 πράγματα που χρειάζεσαι αν είσαι νέα μαμά

 6. Smartwatch

Σε έχει πλακώσει το μαξιλάρι θηλασμού και είσαι όλη την μέρα "αραχτή" στον καναπέ, με το στήθος a la carte και έχεις μάθει απέξω όλες τις σειρές του Netflix. Εν τω μεταξύ, ο πωπός σου έχει πάρει το σχήμα του καναπέ και όταν σηκώνεσαι από αυτόν, τα πόδια σου πρέπει να ξαναεκπαιδευτούν στο να περπατάνε. Δεν νομίζω ότι είσαι σε κάλο δρόμο για τη φυσική σου κατάσταση (για τα κιλά χέστηκα, αλλά μην χάσεις την σεροτονίνη από την κίνηση και την βιταμίνη D από τον ήλιο, κρίμα είναι!)

aparaitita gia nea mama

Φοράς το ρολογάκι σου και αυτό σε ειδοποιεί όταν έκατσες για πολύ ώρα, ότι πρέπει να σηκωθείς τώρα, ώρα είναι! Σου μετράει τα βήματα και όχι τις μπουκιές και σε ειδοποιεί για εισερχόμενες κλήσεις ακόμα και αν το κινητό σου είναι στο κάτω όροφο (πολύ ορθά, καλό είναι να είναι μακριά από το μπεμπέ). Αν δε είσαι και αθλέτικ μάνα, σου λέει και ένα σωρό στατιστικά για τις επιδόσεις σου! Ακόμα και αν κάνεις γιόγκα! Και μην πας να δώσεις καμιά περιουσία! Το δικό μου smartwatch είναι και κιουτ και ειναί και μια χαρά οικονομικό!

7. Βοτανικό ρόφημα

Δεν πίνω καφέ αλλά δεν μπορώ να ζήσω χωρίς τσάι. Πίνω ένα φλυτζάνι μαύρο τσάι τη μέρα και πολλά φλυτζάνια από βότανα. Δεν έχω φτάσει σε νιρβάνα για να τα αποκαλώ "βοτανική εμπειρία" και πολύ ζηλεύω όσους το καταφέρνουν, αλλά με δύο παιδιά σε δεύτερη καραντίνα, μια δικαιολογία την έχω η μάνα! Αν όμως είσαι μαμά που θηλάζει, τα ροφήματα αυτά είναι σωτήρια. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο Mamaka που είναι γαλακταγωγό (και καλό είναι να σου πει για αυτό η σύμβουλος που λέγαμε πιο πάνω), αλλά και στα υπόλοιπα. Για παράδειγμα, ο γιόκας μου (χωρίς γ, δεν μιλάω για τη γυμναστική, συγκεντρώσου) κάνει κακά στη χάση και στη φέξη (εκεί κυρίως κάνει πολλά, τον εμπνέει το ξημέρωμα μάλλον). Για να μην ταλαιπωρείται από πόνους, γίνομαι θυσία και πίνω χαμομήλι!

 mamaka mockup

Εντάξει, ψέματα λέω, δεν γίνομαι θυσία, μου αρέσει πολύ το χαμομήλι! Είναι και βιολογικό, δέσαμε! Πίνω και τα υπόλοιπα ροφήματα και έτσι ενισχύω και τον θηλασμό, λόγω της πρόσληψης υγρών. 

10+1 πράγματα που χρειάζεσαι αν είσαι νέα μαμά

8. Τσάντα αλλαξιέρα

Ξέχνα την ακριβή δερμάτινή σου τσάντα για λίγο καιρό και σκέψου όλα αυτά που πρέπει να έχεις μαζί σου για να βγεις από το σπίτι με ένα μωρό. Πάνες, αλλαξιές, πανάκια, καλτσάκια, νερά, χαρτομάντηλα, μπουκάλια, μπιμπερό. Και για σένα; Κινητό, κλειδιά, γυαλιά, πορτοφόλι και δεν ξέρω γω τι άλλο! Θα σου φύγει η μέση και ο ώμος. Για αυτό θα διαλέξεις ένα όμορφο σακίδιο πλάτης να μην σε ενοχλεί όταν φοράς από μπροστά το μωράκι σου στο μάρσιπο και θα έχεις ελεύθερα χέρια!

aparaitita gia ti nea mama1

Εγώ διάλεξα μία τσάντα αλλαξιέρα πλάτης σε ροζ (γιατί έτσι) και έχει στο πλάι θήκη για μωρομάντηλα που έχει αλλάξει ζωές! Και με πολύ χώρο και με πολλές θήκες και αδιάβροχη γιατί στάνταρτ θα έχεις πάρει αδιάβροχο για όλους εκτός από εσένα! Το καλύτερο; Έχει ειδικά χερούλια για να την κρεμάς στο καρότσι! Μην κάνεις το λάθος να πάρεις τσάντα που δεν μπαίνει στη πλάτη!

9. Αποσμητικό 

Σίγουρα έχεις διαβάσει όλα αυτά τα πιασάρικα άρθρα με τίτλο "Όλα όσα δεν σας έχουν πει για το τοκετό/γέννα/λοχεία" και έχεις ξεστραβωθεί σχετικά με τις ραγάδες, τις αιμορροΐδες (άουτς), τα ράμματα, την διάθεση και μερικά ακόμα που έχουν γραφτεί τόσες πολλές φορές που πραγματικά αναρωτιέμαι αν υπάρχει κανείς που δεν τα ξέρει.

IMG 20201121 160736

Ήξερες όμως ότι εκτός του ότι το στήθος σου αλλάζει χρώμα, μέγεθος και σχήμα (δεν θα μπω σε λεπτομέρειες θα μας κόψει το ΕΣΡ) για να μπορεί να σε βρίσκει το μωρό, έτσι αλλάζει και η μυρωδιά σου; Αν έχεις γεννήσει το ξέρεις ήδη! Ακόμα και αν μόλις βγήκες από το ντους (μπράβο ρε θηρίο που τα κατάφερες!), υπάρχει μία πιο έντονη εσάνς στις μασχάλες, από ότι πριν μείνεις έγκυος, σωστά; Αναρρωτιέμαι αν αυτό στο είπαν τα άρθρα που διάβασες! Αν όχι, στο λέω εγώ! Θα μυρίζει η μασχάλη σου! Σιγά, θα μου πεις, θα βάλω αποσμητικό! Ναι, αλλά η εγγύτητα και ανατομία της μασχάλης επηρεάζουν το γάλα σου, οπότε πρόσεξε τι αποσμητικό θα βάλεις! Βρες ένα χωρίς χημικές αηδίες γιατί θα καταλήξει να το πιεί το μωρό! Εμένα μου έχει ταιριάξει το lemongrass teatree pit putty που είναι και vegan και plastic free αμέ!

10+1 πράγματα που χρειάζεσαι αν είσαι νέα μαμά

10. Βιβλία

Αν έχεις και άλλο παιδί/παιδιά σταμάτα να διαβάζεις αυτό το άρθρο, δεν σε αφορά πια. Σιγά μην βρεις χρόνο να διαβάσεις και βιβλίο! Αν όμως βρίσκεις (ατιμούτσικο, έτσι σε θέλω) να ξέρεις ότι υπάρχουν εξαιρετικά βιβλία γονεϊκής εκεί έξω για να διαβάσεις (όσο είναι καιρός). Αν τώρα δεν θες να ασχοληθείς με αυτό το σπορ, έχει και ωραιότατη λογοτεχνεία για να περάσεις την ώρα σου όσο το μπεμπέ μασουλάει το στήθος σου.

aparaitita gia ti nea mama 2

aparaitita gia ti nea mama 3

Αν δεν μπορείς να διαβάσεις γιατί ο αντρούλης θέλει να κοιμηθεί το βράδυ (ο τυχερός με τις άχρηστες θηλές) και τον ενοχλεί το φως, κατέβασε το kindle στο κινητό σου και ρίξτο στα ebooks! Έχω διαβάσει τρεις βιβλιοθήκες τα τελευταία 4 χρόνια!

 

+1. Υπομονή

Το να είσαι νέα μαμά θέλει κουράγιο και υπομονή! Δεν είσαι μόνη, δεν είσαι η μόνη και άλλα τέτοια σλόγκαν, ισχύουν! Βαθιές ανάσες και όλα θα πάνε καλά!