Τον Μάρτιο που μας πέρασε είχα την τύχη να παρεβρεθώ σε ένα καταπληκτικό book event με την κόρη μου. Ο αγαπημένος της συγγραφέας (και δικός μου κατ' επέκταση) Isaac Palmiola, ο συγγραφέας της σούπερ δημοφιλούς σειράς "Σέργουφ Χολμς", ήρθε στην Ελλάδα για την πρόωθηση του πιο πρόσφατου βιβλίου της σειράς. Οι εκδόσεις Διόπτρα σε συνεργασία με το βιβλίοπωλείο Ευριπίδης στη Κηφισιά, μας κάλεσαν σε ένα αξέχαστο απόγευμα όπου παίξαμε και γνωρίσαμε από κοντά τον κ. Palmiola.

IMG 20240328 183624

Γλυκύτατος και προσιτός στα παιδιά τους μίλησε και υπέγραψε όλα τα αντίπυτα που του έφεραν! Η ομάδα Kids Mystery Club έκανε ένα πολύ έξυπνο διαδραστικό παιχνίδι μυστηρίου με θέμα φυσικά τον Σέργουφ και όλοι περάσαμε πολύ όμορφα! 

Μπορεί από τότε να έχει περάσει αρκετός καιρός αλλά κατάφερα να εξασφαλίσω μία μικρή συνέντευξη μαζί του και σας την παρουσιάζω παρακάτω. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της σειράς Stranger Kids στα Ελληνικά από την Διόπτρα και είναι εξίσου καταπληκτικό με το πρώτο! Απολαύστε τον!

 IMG 20240328 184608

1. Όταν ξεκινήσατε να γράφετε τη σειρά του Σέργουφ Χολμς, περιμένατε ότι θα σημείωνε τέτοια επιτυχία;

Όχι, δεν το περίμενα. Παρ’ όλα αυτά, είχα πει στον εκδότη μου πως αν η σειρά του Σέργουφ σημείωνε επιτυχία, τότε θα εκδίδαμε όσα βιβλία θέλαμε. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι είχα την τύχη να δουλέψω με τόσο εξαιρετικούς συνεργάτες στην Ισπανία. Αντίστοιχα, και οι Έλληνες συνεργάτες μου στις εκδόσεις Διόπτρα έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά και γι’ αυτό πλέον υπάρχουν τόσο πολλοί αναγνώστες του Σέργουφ Χολμς στην Ελλάδα. Για να πετύχει αυτή η συνταγή, πρέπει να συνεργαζόμαστε πάντα ως ομάδα.

2. Ποιο ήταν το ωραιότερο σχόλιο που έχει γραφτεί ποτέ για τη σειρά του Σέργουφ Χολμς;

Έχουν γραφτεί πολλά, αλλά αυτό που με χαροποιεί ιδιαίτερα είναι να γνωρίζω τους μικρούς αναγνώστες της σειράς, αγόρια και κορίτσια, και να διασκεδάζουν με τα βιβλία του Σέργουφ Χολμς. Γι’ αυτό τον λόγο είναι πάντα σημαντικό για μένα να διαβάζω τα βιβλία μαζί με τον γιο μου.

3. Θα αναμένουμε και άλλα βιβλία στη σειρά του Σέργουφ Χολμς; Σκοπεύετε κάποια στιγμή να βάλετε ένα τέλος στη σειρά;

Μου αρέσει πολύ να γράφω για τη συγκεκριμένη σειρά. Το απολαμβάνω, οπότε θα συνεχίσω να γράφω όσο υπάρχουν αναγνώστες που εξακολουθούν να αγαπούν τις ιστορίες μου.

IMG 20240328 192814

4. Τα ζώα παίζουν σημαντικό ρόλο στα βιβλία σας. Θα μπορούσατε να μας πείτε περισσότερα για τη σχέση σας μαζί τους και την έμπνευσή σας πίσω από αυτά που υπάρχουν στα βιβλία σας;

Όταν ήμουν παιδί, είχα πάντα στο σπίτι γάτες και σκύλους. Τα ζωάκια είναι αστεία και εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Θα σας αποκαλύψω και ένα μυστικό: Κοντά στο σπίτι μου, υπάρχει ένα πάρκο για σκύλους και πηγαίνω συχνά για να βρω έμπνευση. Πολλές από τις ιστορίες του Σέργουφ γεννήθηκαν σε αυτό το πάρκο.

5. Φαίνεται ότι για να μπορέσει κανείς να γράψει μια τόσο επιτυχημένη σειρά και να εκδώσει 19 βιβλία μέσα σε λίγα χρόνια, χρειάζεται αφοσίωση και αυτοπειθαρχία. Ταυτόχρονα, καταφέρνετε να γράψετε ιστορίες με τις οποίες τα παιδιά ταυτίζονται μαζί τους και τις αγαπούν, πράγμα που σημαίνει ότι διατηρείτε επαφή με το παιδί που κρύβετε μέσα σας. Το ερώτημά μου είναι πώς μπορούν να συνδυαστούν αυτές οι δύο ιδιότητες; Πώς μπορείς να είσαι τόσο συνδεδεμένος και ταυτισμένος με τα παιδιά, διαθέτοντας παράλληλα τέτοια πειθαρχία;

Η αλήθεια είναι ότι χρειάζομαι κάποια αυτοπειθαρχία. Ήταν πολύ δύσκολο για μένα να γίνω συγγραφέας και έπρεπε να δουλέψω πολύ σκληρά για να βελτιωθώ και να τα καταφέρω. Πλέον αυτά που γράφω εκδίδονται και είμαι πολύ τυχερός γι’ αυτό! Από την άλλη, νιώθω ακόμη παιδί από πολλές απόψεις. Μου αρέσει να παίζω παιχνίδια και να πλάθω ιστορίες στο μυαλό μου. Η συγγραφή ιστοριών είναι πολύ διασκεδαστική. Επίσης, γράφοντας αυτές τις ιστορίες για ψυχαγωγία, με βοηθά να πληρώνω τους λογαριασμούς του σπιτιού!

 isaac palmiola

6. Η νέα σας σειρά Stranger Kids έχει ήδη αγαπηθεί πολύ από τα παιδιά – παρεμπιπτόντως, η κόρη μου τη λάτρεψε. Ποια είναι τα σχέδιά σας για τα επόμενα βιβλία της σειράς που μετρά, προς το παρόν, δύο βιβλία;

Το Stranger Kids δεν θα είναι τόσο μεγάλη σειρά όσο ο Σέργουφ Χολμς γιατί είναι πιο απαιτητικό ως προς την πλοκή. Ωστόσο, το τρίτο βιβλίο θα εκδοθεί σύντομα στην Ισπανία, αλλά και στην Ελλάδα, και θα λέγεται 24 ώρες χωρίς να πω όχι. Είμαι σίγουρος ότι η κόρη σας θα το λατρέψει. Γελούσα τόσο πολύ όσο το έγραφα!

7. Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς Stranger Kids, τα παιδιά πρέπει να περάσουν μια ολόκληρη μέρα χωρίς να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο, κάτι αδιανόητο για τα σημερινά παιδιά. Ως συγγραφέας, αισθάνεστε ότι πρέπει να ανταγωνιστείτε το διαδίκτυο ώστε τα παιδιά να συνεχίζουν να διαβάζουν βιβλία ή, ουσιαστικά, αποδέχεστε τη χρήση του στα βιβλία σας;

Το διαδίκτυο είναι μέρος της ζωής μας, όχι μόνο της ζωής των παιδιών αλλά και των ενηλίκων. Είναι πράγματι πολύ χρήσιμο αλλά πολλές φορές μας αποκόπτει από άλλες δραστηριότητες που ομορφαίνουν τη ζωή μας. Ακόμα κι εμείς –όχι μόνο τα παιδιά– προτιμάμε συχνά να βλέπουμε ένα βίντεο είκοσι δευτερολέπτων από την ανάγνωση ενός βιβλίου. Και αυτό είναι λυπηρό αν το σκεφτούμε, γιατί έτσι αδρανοποιούμαστε και γινόμαστε πιο δυστυχισμένοι.

IMG 20240328 193750

8. Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να γνωρίζουν οι αναγνώστες σας για εσάς;

Χάρη στους αναγνώστες έχω έναν σκοπό, βρίσκω τη δύναμη και το κίνητρο για να συνεχίσω να γράφω. Πραγματικά, τους χρωστάω την ευτυχία μου.

Αναζητήστε τη σειρά Σέργουφ Χολμς και τη σειρα Stranger Kids αν έχετε πιτσιρίκια σε ηλικίες 7+. Θα τις λατρέψουν!

 isaac palmiola 2